søndag 18. januar 2015

It's all in the details...

Vi blir ofte utsatt for fantastiske og fascinerende bilder fra naturen (heldigvis). Stort sett er det av dyr, både stort og smått, ofte er det av planter, da gjerne orkideer og andre med "jålete" blomster. Nesten aldri får vi se mose. Helt uforståelig, selvfølgelig. Tar man seg tid til å studere disse organismene i detalj, ser man hvor utrolig flotte de her.

Heldigvis er det hjelp å få på nett. Det finnes flere glimrende mosefotografer, både i innland og utland. En av dem er Helge G. Gundersen som har en egen nettside med bilder. Han tar generelt bilder av små ting. Som insekter, bittesmå sopp, men best av alt, moser! Han har flere lysbildeserier av moser, både bladmoser og levermoser. Og, han er ikke redd for nærkontakt. Mange mikroskopiske detaljer blir fanget opp. Herligheten kan nytes i fullskjerm ved å trykke på det lille ikonet nederst i høyre i hjørne på småbildelinja. Sjekk også hjemmeside hans med slimsopp.

Dette er sporofyttene/kapselene (her produseres sporene hos moser) til myrgittermose Cinclidium stygium. Foto: Helge G. Gundersen.
Nærbilde av myrgittermosens kapselåpning (fortsatt sporofytten). De små grønne kornene er sporer som slippes ut gjennom et gitter(?). Foto: Helge G. Gundersen.

Det er flere gode mosefotografer der ute. Michael Lüth har et eget moseatlas på nett. Her er det gode muligheter for å lære seg noen arter, for siden inneholder mange av dem. Men, man kan bare se på bilder også, og nyte disse vakre skapningene.

Rødmøkkmose Splachnum rubrum tiltrekker seg fluer for at disse skal spre sporene deres (til nærmeste ku- eller elgmøkk). Derfor har de pyntet seg med røde skjørt under kapselen sin, også lukter de godt (eller vondt da, siden disse fluene trives på bæsj). Foto: Michael Lüth.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar